Intro Blog logó

emberi jogok címkéjű videók

Mindenkit felmentettek a vörösiszap-perben – az utca emberét kérdeztük

Mindenkit felmentettek a vörösiszap-perben – az utca emberét kérdeztük

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt. Járókelőket faggattunk arról, hogy mi a véleményük a bíróság döntéséről.

Néma Tanúk

Néma Tanúk

Az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeztek a Néma Tanúk elnevezésű felvonulás résztvevői. A séta a 16 Akciónap névre hallgató nemzetközi kampány nyitóeseménye volt. A rendezvénysorozat számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdet zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben.

Ha önkénteskedni szeretnék, ez a legjobb hely

Ha önkénteskedni szeretnék, ez a legjobb hely

A budapesti tranzitzónák kiürültek, a fővárosból úgy látszott, nincsenek menekültek Magyarországon. Hegyeshalomnál azonban naponta 4000-6000 menekült érkezett, akik erőltetett menetben hagyták el az országot Ausztria felé. A Migration Aid önkéntesei ott voltak a határon és továbbra is segítették a menekülteket. Kik ők? Miért segítettek, mik a tapasztalataik? A horvát zöldhatár lezárása előtti napok egyike Hegyeshalmon.

Welcome Refugees

Welcome Refugees

Európa szerte demonstrációkat, koncerteket, akciókat tartottak civilek a háború elől menekülők megsegítésére. A #REFUGEESWELCOME tüntetéssorozaton a menekültek megsegítését, a konfliktusok békés rendezését követelték a résztvevők. Budapesten, a Migszol szervezet tartott demonstrációt a Keleti pályaudvar előtt a szolidaritás és az összetartás jegyében, az eseményen több százan vettek részt.

Történet-felolvasó maraton gyerekek elleni erőszakról

Történet-felolvasó maraton gyerekek elleni erőszakról

A Centrál Színházban maratoni, hat órás történet-felolvasást rendeztek, amelynek témája a gyermekek ellen elkövetett erőszak.  A gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések 80 százaléka családon belül történik, a túlélők lelki és fizikai sebeit tovább mélyíti az éveken, évtizedeken, akár egy egész életen át tartó hallgatás.  Hat órán át személyes történeteket felolvasni és azokat hallgatni, túlmegy az elviselhetőség határán, az általános ingerküszöbön. Pontosan ez volt a célja a Centrál Színháznak: mennyiséggel áttörni a hallgatáson.
A személyes történetek a Beszélj róla honlapon olvashatóak.