Intro Blog logó

budapest címkéjű videók

Drótkerítés plüssből

Drótkerítés plüssből

A kispesti Karinthy Frigyes Gimnázium diákjai évek óta vesznek részt egy nemzetközi programban, projektjük a KarMUN – Karinthy Model United Nations nevet viseli.
Öt diák kezdeményezésére az idei tanévben a KarMUN programhoz egy képzőművészeti projekt is kapcsolódott, melybe neves kortárs művészek is részt vállaltak. Az Art Projekt Group csapatával beszélgettünk háborúról, migrációról, és ezek művészi interpretációs lehetőségeiről.

A Zöld Kakas Gyémánt Félkrajcárja

A Zöld Kakas Gyémánt Félkrajcárja

A Zöld Kakas Líceum egy második esély középiskola. Az intézmény érdekes kísérleti pedagógiai programot indított 3-10 éves kisgyerekeknek Gyémánt néven. A programba bekerült gyerekekre jellemző, hogy a hagyományos iskolai kereteken belül nem, vagy csak komoly konfliktusok árán boldogulnak.  Egyes képességeik kiemelkedően jók ( például magas szinten írnak, olvasnak, számolnak, sokszor kiemelkedően kreatívak), míg más részképességeik megerősítéséhez (például szociabilitás) támogatásra, segítségre van szükségük. Az iskola Dr. Gyarmathy Éva pszichológus konzulensi segítsége mellett ezeknek a kicsiknek és nagyoknak szervez különleges programot.
Egy izgalmas pedagógiai kezdeményezés, avagy hogyan lesz a Félkrajcárból Gyémánt?

Anyakommandó

Anyakommandó

Lelkes, kreatív nők, anyukák, nagymamák. Beszélgetnek, játszanak, alkotnak, majd alkotásaikkal a kerület Védőnői Szolgálatának helyiségeit dekorálják. A dekoráláshoz szükséges anyagokat maguk szerzik be,  önkéntes munkájukat szívesen teszik bele. Olyan tereket szeretnének létrehozni, ahol babák és mamák is jól érzik magukat. Akcióban a környezetszépítő anyacsapat!

    2016-04-21

Zöld utak

Zöld utak

A Budapest Zöldutak csapata céljául tűzte ki, hogy a város legizgalmasabb önszerveződő közösségi kezdeményezéseit mutatja be az érdeklődőknek. Interaktív biciklitúrák során több helyre is ellátogatnak az arra vállalkozókkal, ahol az érdeklődők személyesen ismerkedhetnek meg közösségi kertek, termelői boltok vagy éppen egy nyitott bicikliműhely közösségének tagjaival.

 

    2016-04-01

INspirál

INspirál

Április 1-én nyílik az   INspirál Cirkuszközpont Újbudán. A hely nyitott amatőröknek és profiknak, mindenkinek, akit érdekel a cirkusz, a zsonglörkődés, az akrobatika világa. Oktató-, alkotó- és előadótér egy helyen. A Cirkuszközpontot a Magyar Zsonglőr Egyesület közössége álmodta meg és biztosítja, jellemzően önkéntes munkával.

Törd szét a láncot!

Törd szét a láncot!

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Egymilliárd nő ébredése (One Billion Rising) világméretű kampány a nők elleni erőszak ellen. A rendezvény hagyományainak megfelelően idén is a Break the Chain című dalra táncoltak az esemény résztvevői.

Néma Tanúk

Néma Tanúk

Az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során meggyilkolt áldozatokra emlékeztek a Néma Tanúk elnevezésű felvonulás résztvevői. A séta a 16 Akciónap névre hallgató nemzetközi kampány nyitóeseménye volt. A rendezvénysorozat számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdet zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben.

Ezek minden embert érintő dolgok

Ezek minden embert érintő dolgok

A járókelő.hu egy önkéntesek által működtetett honlap ill. mobil alkalmazás, amelyen közterületi problémákat, hiányosságokat jelenthet be bárki. Az észlelt problémáról egy fényképet és egy rövid leírást kell elküldeni. Ezeket a bejelentéseket a Járókelő csapatának önkéntesei ellenőrzik, majd az illetékes hivatalok, önkormányzatok felé továbbítják. A honlapon nyomon követhető az ügy megoldódása, az illetékesektől kapott válaszok. A kezdeményezés számos megoldott üggyel büszkélkedhet már. A járókelő.hu csapatából Le Mariettával beszélgettünk.

Éhezők Viadala

Éhezők Viadala

Szombaton a Vasas-pályán rendezték meg az I. Országos Hajléktalanok Főzőversenyét, Éhezők Viadala címmel. Az eseményen több száz hajléktalan állt sorban meleg ételért. A civil szervezésű esemény célja felhívni a figyelmet a hajléktalanok helyzetére, az országot sújtó tömeges elszegényedésre, továbbá a hajléktalan ellátásban részt vevő szervezetek összekapcsolása, közös célok felállítása.
Az eseményen egymástól igen távol álló civil csoportok (Migration Aid, Nem Adom a Házamat) is megjelentek.

Megjelent a Magyar Hírlap!

Megjelent a Magyar Hírlap!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt tegnap kiadta saját, 10 ezer példányszámú Magyar Hírlapját. Pár órával később a Magyar Hírlap Kiadói Kft. közleményben tudatta, hogy nem szereti az ilyen tréfát, „ez a magatartás jogellenes, és nemcsak a kiadónak, illetve a szerkesztőségnek, de a jóhiszemű olvasóknak is kárt okoz. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. a szükséges jogi lépéseket megteszi.” Ahogy a Kétfarkú Facebook posztjában fogalmazott: jön az évszázad pere, a Magyar Hírlap feljelenti a Magyar Hírlapot. Az introblog videója a szerkesztőségtől az utcáig követi nyomon az új lapot.

Mindenki bármit tud festeni, ami az ő világában van

Mindenki bármit tud festeni, ami az ő világában van

Idén hatodjára festhetett a főváros legvegyesebb alkotóköre a Psychart24 rendezvényen,
a Semmelweis Egyetem EOK aulájában.
A Budapest Art Brut Galéria valamint a Moravcsik Alapítvány szervezésében
pszichés betegségekben szenvedők és egészséges társaik, amatőr és profi művészek
vagy akár az utcáról betévedők is alkothattak együtt a maratoni, 24 órás programon.
A festmények október végétől láthatóak a Galériában.

Mi lesz veled Városliget?

Mi lesz veled Városliget?

A térség legnagyobb kulturális beruházása várható a Városligetben: a projekt részeként új épületekkel és a meglévők felújításával kiépül a múzeum negyed, a zöldfelület aránya nőni fog – állítja a projektért felelős állami tulajdonú Városliget Zrt. Civilek azonban tiltakoznak: a Kertem helyén a Magyar Zene Háza lesz, 200 fát kivágnak, a Ligetet agyon fogják nyomni az monstrumok és a turisták. Bardóczi Sándor, tájépítésszel sétáltunk a Városligetben.

Welcome Refugees

Welcome Refugees

Európa szerte demonstrációkat, koncerteket, akciókat tartottak civilek a háború elől menekülők megsegítésére. A #REFUGEESWELCOME tüntetéssorozaton a menekültek megsegítését, a konfliktusok békés rendezését követelték a résztvevők. Budapesten, a Migszol szervezet tartott demonstrációt a Keleti pályaudvar előtt a szolidaritás és az összetartás jegyében, az eseményen több százan vettek részt.

Ma mi, holnap ti – tüntetés a Corvinus szétdarabolása ellen

Ma mi, holnap ti – tüntetés a Corvinus szétdarabolása ellen

Tegnap folytatódott a hétfőn megkezdett demonstráció: több százan vonultak a szétdarabolásra ítélt Corvinus egyetem Villányi úti kampusától a Szalay utcába, az EMMI épületéhez.
A demonstrációt a Corvinus egyetem hallgatói szervezték, tiltakozva az feldarabolása ellen: január elsejével a Corvinus három budai karát a gödöllői Szent István Egyetemhez akarják csatolni.  A Corvinus szenátusa elutasította  az egyetem feldarabolásának tervét, de ezt figyelmen kívül hagyta a minisztérium. A Corvinushoz tatozó több hektáros Budai Arborétumot a tervek szerint értékesíteni fogják.