Intro Blog logó

Kockás forradalom

Miért sírnak már megint a tanárok, állandóan emelik a fizetésüket, nyáron nem dolgoznak és év közben sem túl sokat – nagyjából ezekkel a sorokkal kezdődött a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele, amelyhez villámgyorsan országszerte csatlakoznak iskolák, intézmények és magánszemélyek. A tanárok fellázadtak a kormány által reformoknak hazudott intézkedések ellen, és arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a magyar oktatási rendszer az összeomlás szélén áll.
Hónapokon keresztül több tüntetés, polgári engedetlenségi akció, munkabeszüntetés és sztrájk mutatta meg erejüket, kiállásukat a hivatásukért és a gyerekekért. A tanárokhoz országszerte szülők, diákok és más szakmai szervezetek is csatlakoztak: kockás-inges mozgalom söpört végig az országban, a szülők nem engedték iskolába a gyerekeiket, tömegtüntetések voltak Budapesten és vidéken is.
Hogy élték meg ezt a hat hónapot a mozgalmat belülről ismerők? Eredményesnek érzik-e, az eddigi fejleményeket? Hisznek-e még abban, hogy a kormány leül velük tárgyalni és érdemi változásokat tudnak kiharcolni? Feladják a harcot, vagy tovább működik a mozgalom?

A film az introblog.hu videóblog első egész estét dokumentumfilmje, készítői Kresalek Dávid és Soponyai Dóra.
Az introblog.hu a tanárok immár féléve tartó kiállásának minden mozzanatát végigfilmezte. Ezeket a kisfilmeket a blogon már láthatták az érdeklődők. A filmhez az alkotók interjúkat készítettek a tanármozgalom vezetőivel, emblematikus alakjaival, ezeket fűzték össze az elmúlt hat hónapban készített anyagokkal, így született meg a Kockás forradalom című dokumentumfilm.